Standard billede

Antal

Antal medvirkende
>20
Antal børn
15
Antal kvinder
15
Antal mænd
15
Antal øvrige
0

Andet

Oprettet
08.10.2020
Forventet varighed
31-45 min.
ISBN
87-7865-169-7
Genre
Socialrealisme & Debat
Musik
Ja
Udgivet
Ja

Detaljer


Baggrundsinformation
Et kritisk børnestykke om Barbiedukker med mange sange. Vi ser jalousien og magtkampe mellem Barbie og alle de andre dukker - og den spændende konkrast mellem deres idylliske pæne ydre og kynismen og følelseskulden i den forretningsverden, som spekulerer i børns ønsker om at få det \\\"rigtige\\\", det som alle andre har. Gode dramatiske muligheder i dukkernes spil, gode sange
Uddrag
Dukkebarnet Barbie
To spillere byder velkommen.
Del 1
1. scene - I skolegården
1. FORTÆLLER - Der var engang en pige for meget længe siden sådan begynder eventyr tit og hele tiden.
2. FORTÆLLER - Hendes far og mor var fattige på gods og guld og mønt de kunne ikke give deres datter penge til luksus og pynt.
3. FORTÆLLER - Så pigen lærte at ønske sig ting, der var til at betale for hun vidste at hendes forældre knoklede løs som gale.
4. FORTÆLLER - For at give hende mad i maven for at give hende tøj på kroppen for at give hende lidt lommepenge og lidt saftevand i koppen.
5. FORTÆLLER - Vi møder Yrsa en forårsdag henne på hendes skole hun sidder alene og leger med pinde klædt: i en laset kjole. Dukkebarnet Barbie Hvis du er en pige og er helt normal leger du med dukker som en splitter-gal og din største drøm er at putte og vugge er en rigtig vaske-ægte Barbie-dukke. Dukkebarnet Barbie er et must for enhver som leger med dukker og med dukke-klær Dukkebarnet Barbie har hår du ka rede (ræ) hun har lange ben og bøjelige knæ. Drenge har det svært med deres dukke-ven de gider ikke lege med dukke-drengen Ken så tøserne og Barbie kalder Ken for skat og tvinger ham til tøse kæreste-pjat. Dukkebarnet Barbie har en sikker smag hun har tøj til sport og selskab til både nat og dag her er dukkehus og biler her er dyr og drømmesenge der er intet dukken mangler så længe du har penge. Barbie og Ken og deres dukke venner findes snart i alle de lande vi kender overalt på denne klode ka man høre piger sukke: det eneste jeg ønsker er en Barbie-dukke. Alle børnene er glade, de løber rundt om Yrsa med deres nyeste flotte legetøj. De har masser af slik, og er velklædte.

1. BARN - Jeg fik et dukkehus med elektrisk lys og rulletrappe til min fødselsdag. Ba-ba-ba-ba- bap!
YRSA - Tillykke med det!
2. BARN - Jeg har bare fået den nye Action-Man, som ligner Arnold Schwarzenegger. Han er i fuld kampuniform. og han har både maskinpistol og håndgranater til, som man lægger knaldperler i. Jeg kalder ham Noller-drengen. Ba-ba-ba-ba-bap.
YRSA - Tror du jeg er misundelig eller hva'?
3. BARN - Jeg har fået en ny tennisketcher, en Slassinger med strenge af ægte kattetarm. Far siger motion er godt. Han henter mig i vores BMW efter skoletid, så skal vi på banen og øve min serv. Min far siger ...
YRSA - Ja, det gør min også ind imellem, men vi bruger mest tyktarm, blindtarm og endetarm. Min far kommer og henter mig. Vi har bare et brugt buskort, Ba-ba-ba-ba-ba-bap!!
4. BARN - Jeg fik en pony til min fødselsdag, en hvid pony. Mor siger jeg er for lille, til en rigtig hest. Men i vores stald er der plads til fem heste. Min far har sagt, at hvis jeg lader være med at ryge, får jeg en araber til min konfirmation. Min pony hedder Snehvide, og den spiser af min hånd. Ba~ba-ba-ba-ba-bap!!
YRSA - Gider du rage mig overalt / send mig et kort, når hesten bliver halt / gid den får fnat, får bylder og pest / du er lige så dum som din dumme hest! / Og hjemme i vores stald har vi titusind ... nå, nej ... og når jeg bliver konfirmeret får jeg en... nå, nej men vi kan altid købe en ... nå, nej ... (græder).
Også de andre børn løber hen til Yrsa, for at prale med deres nyeste ting.

Frk. Fattigrøv Mor og far mangler penge og jeg mangler alt det jeg mangler fra jeg var lille har vi manglet alt fra TV til modetøj og rangler. De andre kalder mig for Frk. Fattigrøv fordi vi ingen penge har og bare fordi jeg går klædt som jeg gør gør de mig til nar de andre kalder mig for Frk. Fattigrøv og fylder luften med støj de driller mig i døgndrift fordi jeg mangler penal-hus og plastic-legetøj. Mor og far mangler penge men de gir mig og søster hva de har så selvom de andre har slik og lommepenge har de ikke verdens bedste mor og far. Mor og far mangler penge så jeg vil ikke plage dem med brok den drøm jeg har -holder jeg skjult til en dag hvor de har penge nok. Mor og far mangler penge men der er en ting jeg og søster ved hjemme hos os har vi aldrig manglet varme og musik og kærlighed.
Rolleliste
15 mandlige og 15 kvindlige spillere er kun vejledende tal. Stykket er sktevet for 25-30 medv. (10-14 år).
Andre forfattere
Bo SchiølerKommentarer

Stykket er skrevet til Vesterbro Ungdomsgård og har været opført af fritidsklubbens børn  (10-14 år) Stykket handler om Legetøjsindustriens indflydelse og påvirkning  af børn., hvor dukkeproduktion af verdens fænomenet Barbiedukken  bliver eksemplet på hvordan legetøj er med til at danne  og påvirke Moral og normer hos alle børn. Hvordan Barbie verdens glimmer og glamur,de rige de smukke og intelligente, påvirker børns holdning til det Ægte og  påvirker holdningen til fremmede og andre kulører i menskehuden. Stykket er bygget collage agtig op og er meget satirisk og ”sat på spidsen”,.

Vi møder Yrsa, en fattig pige, hvis forældre ikke har råd til dyre gaver men kan lige klare til dagen og vejen., så Yrsa lærte at ønske sig ting der var til at betale, for hun viste at hendes forældre knoglede løs som gale.Yrsa og hendes søster  har altid fået at vide af deres forældre , at kærlighed ikke kan købes . Penge er ikke alt. De gratis glæder er de bedste. Så længe vi har hinanden og er raske, så længe kan ingen ønske sig mere. Det er meget svært for Yrsa at leve op til det, da alle på skolen driller og praler af alt hvad de får. Så det er ikke svært at forstå at Yrsa siger, Alle andre har penge de kan købe det dyre og smukke, det eneste i verden jeg ønsker mig er at eje en Barbie-dukke.Men lidt eventyrverden er der også med så en dag kommer der en pakke til Yrsa og hendes søster fra onkel Bob i amerika og de jubler da pakken pakkes ud, for Yrsa får Barbie og søsteren får Ken. Men om natten drømmer Yrsa , vi føres med Yrsas drøm ind i dukkernes verden en verden der er helt anderledes end den ser ud på overfladen, en verden med kold spekulation, jalousi ,,en verden hvor de dårligste sider i menneskets natur kommer frem,racisme og undertrykkelse. Yrsa vågner af sit mareridt og skriger: Det kan man da ikke, Folk skal leve , alle er lige alle racer,alle religioner drenge og piger Barbie er bundrådden og Ken er knald i låget. Og sluttelig næste dag i skolen sad Yrsa med sin dukke som hun havde fået af sin mor til sin fødselsdag, den var ikke noget særlig, den var strikket af rester af garn, men for Yrsa var hun verdens smukkeste og dejligste dukkebarn. Ud med den falske og  ”fattige” fabriksdukke.

Manuskriptet  er efter forfatterens egne ord et arbejdsoplæg, en ramme, hvor man er velkommen til at digte videre udelade kort sagt manuskriptet er på ingen måder hellig. Der er mange muligheder for improvisation, hvor mange af de store frekvenser kun er beskrevet i manus, hvor det så er op til skuespiller og instruktør at forme det endelige udtryk, en god udfordring men kan også være ret svær hvis man ikke har en smule erfaring i den måde at arbejde på. Der er i dette manus for dem der gerne vil lidt mere og eksperimentere gode muligheder, for teksterne i stykket er , som sædvanlig skruet godt sammen,på  Schølersk  facon.

                                                                                                                  Poul Brandt

 

Tilføj kommentar

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Billed-CAPTCHA
Indtast tegnene som vises på billedet.