Standard billede

Antal

Antal medvirkende
>20
Antal børn
0
Antal kvinder
15
Antal mænd
15
Antal øvrige
0

Andet

Oprettet
31.10.2022
Forventet varighed
76-120 min.
ISBN
978-87-7865-700-8
Genre
Eventyrspil & Fabler
Musik
Ja
Udgivet
Ja

Detaljer


Baggrundsinformation
”Aladdin og den vidunderlige lampe” er et klassisk eventyr. Det rummer det hele: Kampen mellem gode og onde kræfter, intriger, tryllerier, begær, magt og afmagt, henlagt til orientalske rammer med paladser, haremsdamer, en sultan og en vezir osv. Vi fandt fortællingen velegnet til opsætning som musical med alle dens muligheder for dramatiske scener, flotte optrin, overraskende sceniske effekter, fest og farver, sang og musik. Første del af materialet er tænkt som et forslag til, hvordan man kan gøre – hvordan man kan løse tekniske problemer, opbygge scenerne osv. – og afspejler måden vi arbejdede på. Men det skal kun læses som forslag, for stykket kan i vid udstrækning tilpasses både m.h.t. antal medvirkende og de faciliteter man råder over (lyd, lys, rummets muligheder).
Uddrag
Fortællermusik
FORTÆLLER: Der var engang en skrædder, som boede i Bagdad. Hans navn var Mustafa, og han havde kun en eneste søn, der hed Aladdin. Denne dreng duede ikke til noget. Han var en doven knægt, og han trængte til at få prygl både morgen, middag og aften. Hans far skældte ud og sagde, at han var en døgenigt, men hvad hjalp det? Faderens ord gik ind af det ene øre og ud af det andet, så intet blev hængende.
Livlig aktivitet i byen. Aladdin løber rundt og leger. Naboerne er på plads følger med i hvad der sker
FAR: Aladdin! Aladdin, din skarnsknægt! Kom herhen! Kom herhen med det samme, din bandit!
Aladdin forsøger at gemme sig. Faren løber efter ham, men Aladdin forsvinder i mængden.
FAR: Aladdin!! - Din umulige knægt - Du kan bare vente, til jeg får fat i dig!
NABOER: 1: Har I hørt det? - Har I hørt det? - Nu er skrædderen igen på jagt efter sin søn. Se bare der!
2: Ja, det kommer der af ikke at opdrage sine børn ordentligt! - Men det er jo blot, hvad man kunne forvente. - Det er jo kun simple folk!
3: Ja, ja, det er lige det, jeg mener. - Hvis det var min søn, sku’ han ha' en go', gammeldags røvfuld. - Det var det, han sku ha', ja!
4: Ak ja, ak ja. - Dengang jeg var barn, adlød man sine forældre og gjorde, hvad der blev sagt, og det har jeg aldrig taget skade af - Ak nej, ak nej!
Fortællermusik
FORTÆLLER: Flere år gik på denne måde. Aladdin opførte sig, som han havde lyst til. Men, da han var blevet 14 år, skulle han lære et håndværk. Og han skulle, som det var tradition i Bagdad, følge i sin faders fodspor og oplæres som skrædder, hvilket dog ikke havde Aladdins interesse. FAR: Aladdin - fra i morgen af er du min læredreng, har du forstået?!
ALADDIN: Ja, ja, men jeg ska’ jo også have tid til at lege.
FAR: Nej, det ka’ du tro, du ikke ska’! Og Allah nåde og trøste dig, hvis du ikke forandrer dig og bliver flittig!
ALADDIN: Det vil sige, hvis jeg er rigtig flittig om formiddagen, så ka’ jeg lege med mine venner om eftermiddagen?
FAR: Det er ved Allah i himlen du ikke kan!! - Hvis du ikke tager dig sammen og syr, så blodet sprøjter ud under neglene på dig, så ska’ jeg varme dine rygstykker med min alenstok. - Aladdin! – Aladdin!! - Du kan vente til jeg far fat på dig - om så jeg ska’ knække min alenstok på dine rygstykker!!!
Faderen løfter truende sin alenstok efter den flygtende Aladdin.
Fortællermusik
FORTÆLLER: Men det gik nu, som faderen ønskede. Aladdin kom i lære, og faderen lærte ham, hvordan han skulle håndtere nål, tråd og saks. Det var måske ikke så meget faderen, Aladdin havde respekt for, men snarere faderens alenstok, som han i denne periode ofte stiftede bekendtskab med. Således gik der et år. Da blev den gamle syg, og et par uger efter var han død. Hans kone forstod nok, at Aladdin aldrig ville blive til noget. Derfor solgte hun skrædderværkstedet med alt værktøj og fik så meget for det, at hun til nød kunne leve.
NABOER: 1: Har I hørt det? Har I hørt det? - Skrædderkonen har solgt værkstedet.
2: Ja, det var jo blot, hvad man kunne forvente. - Men man kan jo ikke engang ha' ondt af skrædderkonen. - Hun ligger jo, som hun har redt!
Rolleliste
-
Andre forfattere
Gert Vorre
Anders Ole Østergaard



Tilføj kommentar

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Billed-CAPTCHA
Indtast tegnene som vises på billedet.